Wat zijn veelvoorkomende mythes over touwtjespringen?
Net als bij de meeste sporten, is touwtjespringen beladen met mythes over zowel de voordelen als de risico's. Vaak zijn deze mythes ongegronde misvattingen, onwetend over de nuances en voorbehouden die de waarheid erachter altijd omvat. Laten we kijken naar vijf van de grootste mythes die touwtjespringen teisteren.
"TOUWTJESPRINGEN IS SLECHT VOOR JE KNIEËN"
Ondanks de prevalentie is dit een mythe. Touwtjespringen is niet slecht voor je knieën. Het kan zelfs helpen om de pezen rondom je kniegewricht te versterken. Als je kniepijn ervaart bij het touwtjespringen, komt dit waarschijnlijk door spieronevenwichtigheden/strakheid, slechte vorm (zoals het hyper-extenderen/flexen van je knieën), excessief springen op harde oppervlakken zoals beton, of simpelweg te veel doen te snel.
"TOUWTJESPRINGEN VOORKOMT DAT JE SPIEREN OPBOUWT"
Touwtjespringen is in de kern een cardiovasculaire oefening. Dit betekent dat het je hart, longen en perifere cardiovasculaire systeem traint. En ondanks de veelvoorkomende misvatting dat cardio je spierwinst in de sportschool kan ruïneren, is dit niet waar. De intensiteit en impact van het springen zal een milde stimulus bieden voor je onderbeenspieren, voldoende om enige hypertrofie uit te lokken. Dit zou voldoende motivatie kunnen zijn om een weerstandstrainingsprotocol te vervangen dat prioriteit geeft aan bewegingen met volledige bewegingsbereik en progressieve overbelasting. Het zal zeker niet voorkomen dat je spieren opbouwt.
"TOUWTJESPRINGEN IS EEN FULL-BODY WORKOUT"
Touwtjespringen wordt vaak gepromoot als een 'full-body workout' die alle spieren in je lichaam aanspreekt. Dit is echter niet waar. Touwtjespringen is geen full-body workout. Kijkend naar de biomechanica van hoe iemand touwtjespringt, is het duidelijk dat touwtjespringen voornamelijk een onderlichaamstraining is die zowel de voorste als de achterste keten van spieren aanspreekt. Hoewel je het misschien 'voelt' in je armen, schouders of kern, worden deze gebieden niet bijna genoeg uitgedaagd om op een zinvolle manier getraind te worden. Touwtjespringen kan geen weerstandstrainingsprogramma vervangen dat zich richt op bewegingen met een volledig bewegingsbereik.
"TOUWTJESPRINGEN GEEFT MIJ SHIN SPLINTS"
In tegenstelling tot de populaire overtuiging, is touwtjespringen een sport met lage impact. Voor velen is het een vrij intensieve activiteit. Voor degenen die al vele jaren niet hebben gesprongen, zijn hun benen (specifiek hun scheenbenen en voeten) niet klaar voor de herhaalde impact van een uur lang over een touw springen. Het is dit dat mensen doet geloven dat touwtjespringen hen shin splints geeft, terwijl het waarschijnlijk een andere factor is; of dat nu komt door ongetraindheid, onjuiste vorm, een bestaande blessure of iets anders.