Wat voor maat springtouw heb ik nodig?
Een van de meest voorkomende redenen waarom mensen moeite hebben met leren touwtjespringen, is het gebruik van een touw dat te lang is. Je touwmaat is net als je schoenmaat. Het hangt af van je lichaam en moet goed bij je passen.
Als je moeite hebt met je huidige touw en je blijft erover struikelen, of het raakt je hoofd tijdens kruisingen en dubbele ondersprongen, moet je je vorm controleren. Langere touwen slaan te veel op de grond en zorgen ervoor dat je armen te ver van je heupen afdrijven, waardoor deze vaardigheden veel moeilijker uit te voeren zijn. Je kunt het gevoel hebben dat je huidige touw te kort is. Terwijl het in feite eigenlijk te lang is.
Er zijn twee eenvoudige manieren om snel de maat van je touw te bepalen.
METHODE 1
Als je een beginner bent, neem dan je lengte en tel er 3ft / 92cm bij op. Als je gevorderd bent, voeg dan 2ft / 61cm toe. Rond vervolgens af naar boven of beneden naar de dichtstbijzijnde maat.
METHODE 2
Ga op het midden van het touw staan met één voet en houd de handvatten tegen je lichaam aan, wijzend van je af. Als je een beginner bent, moet het touw tot onderaan je borst komen.
Als je gevorderd bent, moet het touw tot aan je navel komen.
Soms wil een springer de lengte van hun touw aanpassen voor een specifiek doel. Dit kan zijn voor prestaties, wedstrijden of stijl.
Wanneer professionele springers routines uitvoeren - zoals in shows of freestyle competities - gebruiken ze vaak touwen die langer zijn dan de hierboven vermelde aanbevelingen. De reden hiervoor komt neer op het primaire doel van de prestatie. Bij optredens zal een touwtjespringer proberen hun routines er zo gemakkelijk en vlekkeloos mogelijk uit te laten zien; hun routine zal vaak complexe vaardigheden bevatten zoals gogos en wraps, dus extra lengte helpt hen om struikelen te voorkomen en maakt de prestatie vlekkeloos. Als hun vorm iets afneemt, dan is dat geen probleem, de gemiddelde toeschouwer zal het toch niet merken of het kan hen niets schelen - ze zijn te druk met verbaasd zijn! Vanwege hun vaardigheid veroorzaakt het langere touw geen drastische verslechtering in hun vorm die het wel doet bij een beginner of minder ervaren springer.
Aan de andere kant van het spectrum kunnen springers ervoor kiezen om hun touwen met maximaal 12 inch / 30,5 cm te verkorten wanneer ze deelnemen aan snelheidswedstrijden. Het doel hier is duidelijk. Minimaliseer of elimineer elk element dat ervoor zorgt dat de springer niet de snelst mogelijke snelheid kan bereiken. Een langer touw heeft een grotere radius van het handvat naar het hoogste punt van het touw, waardoor er meer tijd en energie nodig is om hetzelfde aantal omwentelingen (of 'stappen', zoals ze worden genoemd in de competitie) te voltooien. Door het touw te verkorten kan het sneller draaien met minder energie, waardoor de output van de springer wordt gemaximaliseerd. Gezien hoe kort het touw wordt, zal de springer voorover buigen met hun hoofd in hun borst om deze variabelen te optimaliseren.
Voor recreatieve touwtjespringers kan de touwlengte ook variëren afhankelijk van de stijl. Boxerstijl gebruikt vaak een langer touw (dichter bij de oorspronkelijke aanbevelingen van 3ft / 92cm plus hoogte ongeacht ervaring of vaardigheid. Springers die zich voornamelijk richten op meervoudige ondersprongen en mic releases zullen een touw hebben dat zo kort is als hun rechtopstaande houding toelaat, om dezelfde redenen als de snelheidswedstrijd deelnemers. Springers die zich voornamelijk bezighouden met touwmanipulatie zoals complexe kruisingen en wraps zullen meestal een iets langer touw gebruiken om rekening te houden met de touwlengte die elke keer wordt verwijderd als het touw om hun arm of been wordt gewikkeld - waardoor ze zelfs meerdere lichaamsdelen tegelijk kunnen wikkelen.