WAAROM RAAKT MIJN SPRINGTOUW STEEDS MIJN VOETEN?
Als je springtouw steeds je voeten raakt, denk je misschien dat je touw te kort is. Maar het is waarschijnlijk juist het tegenovergestelde – het is te lang. Maar hoe?
Wanneer een nieuwe springer begint, gebruikt die vaak het touw zonder aanpassingen, in de oorspronkelijke lengte. Dit kan een touw van 9ft of 10ft zijn. Voor 99% van de mensen is dit simpelweg te lang. Touwen worden vaak in deze lengtes verkocht om te voorkomen dat beginners ontmoedigd raken, omdat het meer ruimte voor fouten biedt. Dit komt doordat veel nieuwe springers in het begin moeite hebben om hun handen dicht bij hun heupen te houden – waar ze horen. Het wijd houden van de armen verkort het touw kunstmatig, waardoor een langere kabel nodig lijkt. Maar dit is een vicieuze cirkel.
Als het touw te lang is en niet goed is aangepast aan de lengte van de springer, zorgt de extra speling ervoor dat de springer onbewust de armen verder uitstrekt om de spanning in het touw te herstellen. Hierdoor blijft het probleem zich herhalen, totdat het touw het hoofd of de voeten raakt terwijl het rondgaat.
De oplossing? Verkort je touw tot de juiste lengte voor jouw lengte en let goed op je basistechniek bij het uitvoeren van Single Bounces. Idealiter blijven je handen dicht bij je heupen, met je handpalmen naar voren en je ellebogen licht achter je romp.
Als je touw specifiek je voeten blijft raken, kan dat een teken zijn dat je je handen omhoog beweegt om het touw te draaien. Controleer je houding en zorg ervoor dat je de “natte handen droogschudden”-methode gebruikt om momentum te creëren. Houd je handen dicht bij je heupen en stel je voor dat je handpalmen nat zijn. Gebruik je ellebogen om je polsen te schudden alsof je ze probeert droog te krijgen.