HOE VOER JE EEN DUBBELE ONDERSPRONG UIT?
De dubbele ondersprong is een basisvaardigheid bij touwtjespringen. Iedereen overal weet wat het is, en als je het iemand nieuw laat zien, is het een van de dingen die hen verbaast. In sommige kringen, zoals CrossFit, is de dubbele ondersprong een basisonderdeel waarop wedstrijden zijn gebaseerd. Dus hoe ontgrendelen we de dubbele ondersprong en hoe worden we er echt goed in? Laten we dit eens nader bekijken.
Een dubbele ondersprong is een ballistische beweging waarbij de springer hoger springt dan gebruikelijk, waardoor het touw twee keer onder hun voeten door kan gaan voordat ze landen. Om dit te doen, heeft de springer een sterke basisvaardigheid nodig in de fundamentele enkele ondersprongen. Terwijl je een enkele sprong maakt (d.w.z. voeten bij elkaar, geen extra voetwerk), probeer te springen op een tempo van 200 bpm. Dit zal zowel je polssnelheid als je houding helpen. Deze rotatiesnelheid zal de snelheid van de dubbele ondersprongen nabootsen, terwijl de intensiteit de houding van de springer voorbereidt op de intensiteit van dubbele ondersprongen. Onthoud om je borst omhoog te houden, schouders naar achteren, en je kern gespannen, en duw door de bal van je voeten.
De 'truc' om je eerste dubbele ondersprong te ontgrendelen zit in het begrijpen van de timing. Als ik klanten coach, gebruik ik graag de slogan: 'elevatie dan rotatie'. De springer moet onmiddellijk van de vloer opstijgen voordat ze hun polsen naar beneden slaan en beginnen met het rondzwaaien van het touw twee keer.
Bij freestyle touwtjespringen kan een springer naar de grond kijken, meestal een paar voet voor hen. Dit helpt met hun coördinatie, vooral bij het uitvoeren van releases en complexe kruisvaardigheden. Echter, bij het uitvoeren van dubbele ondersprongen, moeten springers in plaats daarvan hun hoofd omhoog houden en hun ogen op de horizon gericht houden. Dit zorgt ervoor dat hun romp rechtop blijft terwijl ze omhoog springen en weer naar beneden landen. Dit niet doen zal de maximale spronghoogte van de springer belemmeren, waardoor het moeilijker wordt om de tweede rotatie van het touw te klaren, omdat de voorste spierketen - de spieren aan de voorkant van het lichaam zoals de voorste deltoïden en heupbuigers - vaak strakker en overontwikkeld is in vergelijking met de achterste spierketen, wat leidt tot het uitvoeren van 'dolfijntrappen' tijdens het springen. Dolfijntrappen vinden plaats wanneer de springer zijn knieën hyperextendeert terwijl hij ook naar voren leunt, wat resulteert in de onevenwichtige voorste spierketen die alles naar voren trekt in een lichte bananenvorm. Dit is niet alleen inefficiënt, maar kan ook gevaarlijk zijn als de spieren in de achterste spierketen zwakker zijn of als de springer zichzelf overbelast en een blessure veroorzaakt zoals spierverrekking.
Voor meer informatie en een demonstratie van goede dubbele ondersprongtechniek, bekijk Tricktionary+ waar je een beginner-vriendelijke sectie kunt vinden voor degenen die net beginnen met touwtjespringen met meer dan 50 makkelijk te leren trucs.
Meld je vandaag nog aan en gebruik de code BLOG30 voor een levenslange korting van 30% - vanaf slechts €7 per maand!
Klaar om je dubbele ondersprongen naar het volgende niveau te tillen?